Mijn blogs

Raak geinspireerd of krijg gewoon meer gevoel bij mijn praktijk ;)

Ben jij iemand die veel aanvoelt op de werkvloer? Heb je aan een halve blik genoeg om te weten hoe iemand zich voelt? En merk je dat drukte, vergaderingen of onverwachte veranderingen je snel uit balans brengen? Dan is de kans groot dat je hooggevoelig bent – en dat kan een enorme kracht zijn, maar ook een uitdaging, zeker in een drukke werkomgeving.

Als HSP (highly sensitive person) verwerk je de prikkels allemaal veel diepgaander. Dat betekent dat je meer opmerkt – geluiden, stemmingen, details – maar hierdoor dus ook sneller overprikkeld raakt. Wat is het gevolg? Je past je aan, probeert te voldoen aan wat je denkt dat anderen verwachten, en raakt gaandeweg het contact met jezelf kwijt.

Maar hoe blijf je dan bij jezelf, terwijl alles om je heen doorgaat?

Hier zijn een paar inzichten en praktische tips:


1. Herken jouw signalen van overprikkeling

Voordat je iets bij jezelf kunt veranderen, moet je eerst leren herkennen wanneer het gebeurt. Word je moe, gespannen, raak je het overzicht kwijt of voel je je opeens emotioneel? Dat zijn vaak tekenen dat je systeem ‘vol’ zit. Bewustwording daarvan is stap één.

2. Plan eigen ruimte (me-time) in voor herstel

Veel HSP’s hebben tijd nodig om prikkels te verwerken, maar gunnen zichzelf die ruimte niet. Het lijkt alsof er altijd wel een reden te bedenken is waardoor het niet kan. Deze ontprikkelingstijd is echt heel belangrijk! Plan dus korte momenten van stilte of rust in. Even een korte 10 minuten wandeling, een ademhalingsoefening van 5 minuten, en 10 minuten zonder schermen kunnen al een wereld van verschil maken!

3. Zorg voor mini-ankers op je werkdag

Een anker is iets dat je helpt om weer even te landen in jezelf. Dat kan een glas water drinken zijn met aandacht, drie diepe ademhalingen nemen (de 4-2-6 ademhaling) of je voeten bewust voelen op de grond (doe je schoenen even uit). Door dit steeds even te doen, leer je jezelf terugbrengen naar rust – zelfs als het om je heen druk is.

4. Stel grenzen, ook als ze onzichtbaar zijn

Je hoeft niet alles op te lossen voor iedereen. Je gevoeligheid maakt je vaak betrokken en verantwoordelijk, maar het is niet jouw taak om alles te dragen. Vaak ontneem je zelfs de ander een moment van groei 😉 Zeg ook gerust eens als je vol zit: “Ik kom hier later even op terug,” of “Ik heb even tijd nodig om dit te laten bezinken.” Dat is geen zwakte, maar juist krachtig en zelfliefde.

5. Breng je aandacht terug naar binnen

Mindfulness is hierin een geweldige tool. In plaats van steeds gericht te zijn op de buitenwereld – wat denkt de ander, voelt de ander, wil de ander – breng je de aandacht terug naar jezelf. Wat voel ik nu? Wat heb ik nodig? Alleen al die vraag stellen verandert veel.


Tot slot: jouw gevoeligheid is geen probleem, het is je kracht.
Maar wel een kracht die richting en bescherming nodig heeft. Ik heb zelf jarenlang in hectische werkomgevingen gestaan, als ondernemer en als marketingmanager, terwijl ik alles oppikte en alles wilde oplossen. Pas toen ik leerde bij mezelf te blijven, met behulp van mindfulness, meditatie en coaching, werd het werk lichter – en ik werd veel sterker.


Wil je hier dieper mee aan de slag? In mijn coaching combineer ik mindfulness en praktische begeleiding, speciaal voor gevoelige mensen die willen werken vanuit rust en verbinding. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *